Σ’ ένα σημαντικό σταυροδρόμι, που συνδέει την Ανατολή και τη Δύση, ο Δήμος του Χάσκοβο αντικατοπτρίζει όλη την ιστορία της Βουλγαρίας. Αυτή είναι η γη όπου οι Θράκες άφησαν ίχνη του πολιτισμού τους. Αυτή είναι η γη όπου οι αρχαίοι βουλγαρικοί λαοί κτίσανε μοναδικά φρούρια για την προστασία των συνόρων της χώρας τους. Η πνευματική πυρκαγιά της Αναγέννησης άναψε εδώ να διατηρηθεί ζωντανή και ισχυρή συνεχώς από τότε.

Ο Δήμος Χάσκοβο βρίσκεται στις πεδιάδες της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας. Στρατηγικά βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές της Ροδόπης και Stara Mountain. Η περιοχή έχει ένα ευχάριστο κλίμα, εύκολη πρόσβαση στις μεταφορές, και αποτελεί ένα φυσικό κέντρο για πολιτιστικές ανταλλαγές.

Βρίσκεται κατά μήκος της πιο γρήγορης και πιο άμεσης διαδρομής που συνδέει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το Χάσκοβο έχει μια θέση κλειδί στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, τέσσερις από τις διευρωπαϊκές οδούς μεταφορών διέρχονται από σύνορα του δήμου.

Ο δήμος καλύπτει 740 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει την πόλη του Χάσκοβο και 35 γύρω χωριά. Από όλες τις πτυχές της ζωής στο Χάσκοβο, δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από τους ίδιους τους ντόπιους πολίτες. Οι άνθρωποι του Χάσκοβο είναι εξαιρετικά υπερήφανοι, μορφωμένοι και καλλιεργημένοι.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Χάσκοβο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, εθνικές και διεθνείς επιχειρήσεις όλων των μορφών και των μεγεθών. Η παραγωγή τροφίμων, κρασιού και καπνού διαμορφώνουν σταθερά την τρέχουσα βιομηχανική βάση της κοινότητας. Κρατούν επίσης ένα μεγάλο μέρος της εθνικής αγοράς. Υπάρχουν μια σειρά από ιδιωτικές εταιρείες στην περιοχή που ειδικεύονται στην παραγωγή μηχανημάτων για την επεξεργασία τροφίμων, το ψήσιμο, επεξεργασίας κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις δραστηριότητες.

Η σημαντική οικονομική δομή της περιοχής ενισχύεται από την πολύπλευρο κλάδο της γεωργίας. Χάρη στο εύκρατο μεσογειακό κλίμα της περιοχής και των φυσικών πόρων, οι αγρότες στην περιοχή του Χάσκοβο καλλιεργούν σιτάρι, σουσάμι, γλυκάνισο, το καλαμπόκι, και ιδιαίτερα καπνό και βαμβάκι, το οποίο είναι της υψηλότερης ποιότητας στη Βουλγαρία. Οι καλλιέργεια των αμπελώνων και λαχανικών είναι επίσης πολύ ανεπτυγμένες στην περιοχή.

Το παρελθόν και το παρόν του Χάσκοβο συνδέονται με τα ονόματα πολλών διάσημων καλλιτεχνών. Μαζί με χιλιάδες πολίτες καλλιεργήθηκε το ελεύθερο πνεύμα και ο μοναδικός χαρακτήρας της πόλης.

Το ιστορικό μουσείο του Χάσκοβο, γκαλερί τέχνης, η περιφερειακή βιβλιοθήκη και οι αίθουσες πολιτισμού του Δήμου συντελούν στη διατήρηση του πολιτισμού και των επιτευγμάτων του παρελθόντος της μακράς ιστορίας της πόλης για τις επόμενες γενιές της.

Το Χάσκοβο φιλοξενεί μια πληθώρα πολιτιστικών ιδρυμάτων και εμφανίζει πλούσια πολιτιστική πολυμορφία. Για παράδειγμα, υπάρχει το δράμα και το κουκλοθέατρο, club καλλιτεχνών, συμφωνική ορχήστρα, μια μπάντα χάλκινων πνευστών, πολλαπλά λαϊκά σύνολα και χορωδίες.

Μεγάλος αριθμός από εξέχοντες Βούλγαρους αθλητές και αθλήτριες, κάτοχοι ολυμπιακών, παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εθνικών διακρίσεων, έχουν αρχίσει τη σταδιοδρομία τους στο Χάσκοβο. Ένα αθλητικό σχολείο και περισσότερα από 20 αθλητικά σωματεία λειτουργούν στην επικράτεια του Χάσκοβο.

Κάθε χρόνο το Χάσκοβο είναι ο τόπος συνάντησης για τους νέους και ταλαντούχους ποιητές, συγγραφείς και κριτικούς λογοτεχνίας. Αυτέςοι λογοτεχνικές γιορτές έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα εκδηλώσεις που παρέχουν ευκαιρίες στους νέους λογοτέχνες, άνδρες και γυναίκες, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

.Το Χάσκοβο είναι γνωστή ως μία από τις καθαρότερες πόλεις της Βουλγαρίας. Παρά το γεγονός αυτό, οι πολίτες της έχουν γίνει όλο και περισσότερο ανήσυχοι για την οικολογική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Το Χάσκοβο είναι στην πραγματικότητα μέλος μιας ένωσης των ευρωπαϊκών πόλεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το οικολογικό πρόγραμμα της πόλης περιλαμβάνει πολλά σημαντικά έργα που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων, τον αέρα και τον έλεγχο του νερού, την περιβαλλοντική διαχείριση, την περιφερειακή οικολογικής προστασίας, και ούτω καθεξής.

Η ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου και την κατασκευή των νέων έχει γίνει η κύρια προτεραιότητα της διαχείρισης της περιβαλλοντικής πολιτικής του Χάσκοβο. Το Χάσκοβο προσφέρει τέλεια ευκαιρία για περιπάτους στα όμορφα και ευρύχωρα πάρκα. Λάτρεις της ορειβασίας θα απολαύσουν την εύκολη πρόσβαση στο όμορφο βουνό Aida με πολλές εκδρομές της στο παρθένο δάσος και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο τουρισμός είναιμια ακόμη ελκυστική πλευρά της ζωής στο Χάσκοβο. Τοπικά αξιοθέατα του δήμου και βολική τοποθεσία προσελκύουν συνεχώς επισκέπτες. Οι ευκαιρίες για τον τουρισμό ενισχύεται από την καλοδιατηρημένη εθνογραφική κληρονομιά, σε συνδυασμό με φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους.

Η πόλη έχει διατηρήσει πολλούς δρόμους οθωμανικού στυλ, που απηχούν μνήμες αιώνων πριν. Υπάρχουν αμέτρητα ιστορικά σπίτια και κτίρια στην πόλη που έχουν πιστοποιηθεί ως πολιτιστικά μνημεία. Συνδυάζουν τις τοπικές παραδόσεις με ξένη επιρροή. Εξαίσια γαλλικά παράθυρα, οροφές και κουφώματα, κολώνες και οι εσοχές έχουν διατηρήσει το μοναδικό πνεύμα της ιστορίας του Χάσκοβο.

Το Χάσκοβο έχει γίνει ένας τουριστικός προορισμός χάρη στην πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της, την ευνοϊκή γεωγραφική θέση και δυναμική σύγχρονη ανάπτυξη. Αυτό αναγνωρίζεται από τα πολυάριθμα βραβεία που απονέμονται σε εθνικές και διεθνές τουριστικές εκθέσεις, καθώς έχει αναπτύξει με επιτυχία εταιρικές σχέσεις με τις πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες.

Στο πλαίσιο του InGreenCi

 ο Δήμος Huskovo είναι επιφορτισμένος με το συντονισμό της εταιρικότητας ως επικεφαλής εταίρος και με την υλοποίηση:

Την εγκατάσταση GIS για το αστικό πράσινο και τις πράσινες διαδρομές της πόλης

Τη σύνταξη οδηγού ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικού πρασίνου για την εκπόνηση του οποίου θα προηγηθεί:

  • καταγραφή και αξιολόγηση των ενδεδειγμένων πρακτικών που ενσωματώνουν την ολοκληρωμένη διαχείριση του αστικού πρασίνου
  • αναζήτηση επιβαρημένων αστικών περιοχών για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου
  • ταξινόμηση και μετατροπή σε εύχρηστη βάση δεδομένων της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας (τεχνικές, φυτικό υλικό, κόστος υλοποίησης, κλπ)
Την εκπαίδευση ιδιωτών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου μηχανικών, αρχιτεκτόνων τοπίου και γεωπόνων στα αντικείμενα του οδηγού αλλά και στη χρήση του GIS

Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος ενεργειών ενημέρωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών.